Začetki triatlona

Eden izmed najstarejših triatlonskh dogodkov v Franciji leta 1902 naj bi bil sestavljen iz teka, kolesarjenja in vožnje v kanuju.

[break][break]

Po raziskavah ameriškega triatlonskega zgodovinarja in aktivnega Ironmana v 80-ih letih prejšnjega stoletja, Scotta Tinleya pa naj bi se zgodovina triatlona začela v začetku 20-tih let 20. stoletja, med leti 1920 in 1930 v Franciji.

[break][break]

[blockquote] Tekma, ki so ji rekli Les trois sports (Trije športi), Le Course des Debrouillards (Dirka Iznajdljivih) ali La course des Touche a Tout (Dirka multi-talentov) se je odvila vsako leto v kantonu Joinville-le-Pont blizu Pariza, v mestecu Meulan – olimpijski podružnici Pariza iz leta 1900 in v mestecu Poissy, enako bližnjemu sosedu Pariza. Torej nikjer prav blizu morja. [/blockquote]

Dokumentirani zapisi teh triatlonskih dogodkov obstjajo iz let 1920, 1921, 1945 in iz 60-ih let 20. stoletja. Leta 1920 je bilo tekomvanje v triatlonu, v 3 kilometerskem teku, 12 kilometerskem kolesarjenju in na koncu še plavanju čez reko Marno.

[break][break]

[break][break]

Tudi triatlon leta 1921 v Marseilleu je bilo neprekinjeno tekmovanje v disciplinah z zaporedjem tek-kolesarjenje-plavanje, leta 1934 pa je v La Rochelleu že zabeleženo tekmovanje s plavanjem kot prvo in ne zadnjo disciplino. Plavali so 200 m čez reko, nato 10 km kolesarili in še tekli 1,2 km po bližnjem stadionu.

Novejša zgodovina

Prva moderna tekma s plavanjem, kolesarjenjem in tekom na dolge distance, ki se mu je reklo triatlon je bil v zalivu Mission, v kalifornijskem San Diegu. 25. septembra 1974 so ga oranizirali v Sandieškem tekaškem klubu. Bilo je 46 tekmovalcev. Menda naj na nastanek tega triatlona ne bi vplivale že omenjene francoske tekme. Mnogi američani pa imajo za prvo triatlonsko tekmo v Ameriki tekmo na otoku Fiesta, naslednje leto, leta 1975 prav tako v San Diegu.

[break][break]