[break][break]

Triatlon je športna disciplina, ki vključuje neprekinjeno dokončanje treh zaporednih vzdržljivostnih športnih disciplin. Obstaja veliko variacij triatlona, najbolj popularna pa je sestavljana iz plavanja, kolesarjenja in teka v tem zaporedju. Še več kot je variacij različnih športov pa je variacij razdalj.

Najpomembnejše mednarodno priznane razdalje v triatlonu so:
Sprint razdalja:
750 metrov plavanja 20 kilometrov kolesarjenja 5 kilometrov teka
Olimpijska razdalja  (tudi mednarodna ali standardna ali kratka razdalja):
1500 metrov plavanja 40 kilometrov kolesarjenja 10 kilometrov teka
Srednja razdalja  (tudi polovična ali dolga razdalja) :
1930 metrov plavanja 90 kilometrov kolesarjenja 21.09 kilometrov teka
Dolga razdalja  (tudi polna ali ultra ali ironman razdalja):
3860 mestrov plavanja 180 kilometrov kolesarjenja 42.2 kilometra teka

[break]

Simbol za triatlon na olimpijskih igrah

Triatleti med seboj tekmujejo, da bi dosegli najhitrejši skupni čas vseh treh disciplin od začetka prve do zaključka tretje dicipline. Skupni čas vsebuje tudi merjeni čas obeh menjav med posameznimi disciplinami.

[break][break]

[contentbox class=”contentbox2″] Beseda triatlon je sestavljena iz Grških besed trei (tri) in athlos (tekmovanje) .[/contentbox]

Menjalni prostori so postavljeni med plavanjem in kolesarjenjem (T1) in med kolesarjenjem in tekom (T2) . Črka T je začetnica angleške besede transition, ki pomeni menjava. V teh na vsaki tekmi posebej določenih prostorih triatlonci zamenjajo discipline. Velikost menjalnega prostora je odvisna od pričakovanega števila tekmovalcev na posamezni tekmi. V teh prostorih so shranjena kolesa, tekmovalna oblačila in vsi pripomočki potrebni za naslednjo stopnjo tekme. Okoli menjalnih prostorov pa je tudi največ druženja pred tekmami.

[break][break]

Bistvo triatlona so disciplinirani, vztrajni in večkrat tudi kampanjsko osredotočeni treningi vseh treh disciplin, kot tudi kombinacijske vadbe in vzdrževanje splošne moči in kondicije.