Duatlon je športni dogodek, ki je praviloma sestavljen iz teka, kolesarjenja in teka in je po formatu precej podoben triatlonu, le da ne vključuje plavanja.

Tekmovanja

Največji svetovni duatlon do tega dne je Londonski duatlon, v katerem je leta 2010 tekmovalo nekaj manj kot 4000 tekmovalcev. Glavna tekma ima standardne razdalje s 10 km prvega teka, 20 kilometrov kolesarjenja in 5 km drugega teka. Londonska ultra distaca je 20 km prvega tka, 80 km kolesarjenja in 10 km drugega teka.

[break][break]

Eno najbolj priznanih tekmovanj v duatlonu je Powerman Zofingen v Švici. Začne se z zelo razgibanim  10 km tekom, večinoma po neasfaltnih poteh, zelo hribovitem 150 km kolesarjenju, ki vključuje znani Bodenburgov vzpon in na koncu še spet zelo zahteven 30 km tek sestavljen iz dveh krogov precejšnjih klancev.

[break][break]

V Sloveniji imamo duatlonski pokal, ki navadno vsebuje tri do štiri tekme, v duatlonu pa precej nastopajo tudi mlajše in cici kategorije.

[break][break]

Mednarodna triatlonska unija od leta 1990 letno organizira svetovni pokal v duatlonu, ki je od leta  1994 tekmovanje na razdalji: 10 km teka, 40 km kolsarjenja in 5 km teka. Tekmovanje poteka na različnih prizoriščih po svetu.

Različice duatlona

Dokaj nova oblika duatlona je kros duatlon ali “Dirty-Du” kot mu pravijo v ZDA. Sestavljen je iz teka po brezpotju ali makadamu, gorskega kolesarjenja in drugega teka po brezpotju ali manj uhojenih terenih.

[break][break]

Zanimiva oblika duatlona se je pojavila tudi skupaj s pojavom zimskega triatlona, ki ga sestavljajo prvi tek, tek na smučeh in drugi tek. Športu se reče zimski duatlon.

[break][break]

Precej zanimiva oblika duatlona je tudi mešanica teka na smučeh, ki vključuje disciplino teka na smučeh v klasični tehniki in disciplino prostega sloga teka na smučeh.