V Sloveniji so organizirali prvi triatlon avgusta leta 1984 na Bledu v okviru akcije Brazde vzdržljivosti. Odziv na to novo športno zvrst pri nas je bil izredno velik, saj se je na štartu pojavilo kar 576 rekreativcev. Od tega jih je 173 končalo tekmovanje po plavanju in s tem izpolnilo eno od norm za naziv kaveljc – korenina. Preostali udeleženci so po plavanju v Blejskem jezeru v dolžini dveh kilometrov morali prekolesariti še 64 kilometrov do Bohinja in nazaj ter preteči dva kroga okoli jezera ( 12,5 km ). Skozi cilj sta po 2 urah in 54 minutah hkrati pritekla Maksimiljan Klemenčič in Brane Breznikar. Med ženskami se je kot prva zmagovalka vpisala v zgodovino slovenskega triatlona Karmen Raišp. Tekmovanje je uspešno končalo 345 rekreativcev.

Še isto leto so v Bohinju izvedli prvi “triatlon jeklenih”, pri čemer so plavanje zamenjali z veslanjem. Po letu 1986 so začeli tekmovanja organizirati tudi drugod po Sloveniji. Tako so prevzeli pobudo organiziranja triatlona v Sevnici, Braslovčah in kasneje v Kamniku, Izoli, Kočevju, …

Februarja 1987 so na pobudo dr. Rudija Škapina v Celju ustanovili prvo športno društvo v Sloveniji z izključno triatlonsko dejavnostjo. Poimenovali so ga »Triatlet«. Dobra tri leta kasneje so se člani štirih društev, poleg Triatleta Celje še TVD Partizan Litija, TVD Partizan Sevnica in KŠD Tone Ožbolt Osilnica, sestali na ustanovni skupščini Triatlonske zveze Slovenije v Bohinju. Leto kasneje sta se pridružila še Triatlonski klub Novo mesto in Triatlonski klub Ljubljana, ki je tudi edini, ki deluje še danes.

Prvo republiško prvenstvo Slovenije v kratkem triatlonu je avgusta 1989 potekalo v Braslovčah. Zmagala sta Jani Tomšič in Nataša Nakrst. Tri leta kasneje pa je v Celju potekalo prvo državno prvenstvo v kratkem triatlonu. Prva državna prvaka sta postala Igor Kogoj in Nataša Nakrst

V Novem mestu so leta 1993 organizirali tekmo evropskega pokala v srednjem triatlonu (2,5-80-20), leto kasneje pa tudi zadnje evropsko prvenstvo na tej razdalji. Tekmovanja se je udeležilo 193 tekmovalcev iz 19 držav. Med zmagovalce sta se zapisala legendarna Rob Barel in Isabelle Mouthon.