Čelada je Matevža obvarovala hujše poškodbe

Tartu, Estonija, 9. julij 2017

Matevž Planko Tartu Estonija 2017

Najbolj nadarjeni slovenski triatlonec, 18-letni Matevž Planko, se je udeležil tekme evropskega članskega pokala v triatlonu, ki je bil v Tartuju v Estoniji.

Estonsko mesto bo naslednje leto gostilo tudi EP v triatlonu v sprint razdalji. Tekma je bila zelo dobro organizirana v samem mestnem središču. Na žalost je Matevž že na ogledu kolesarske proge potarnal nad kakovostjo podlage in potencialno nevarnostjo padca.

Najbolj zanimivo je bilo plavanje, ki je bilo zaradi relativno močnega toka zelo taktično. S trenerjem sta na podlagi ogleda ženske tekme izbrala levo startno pozicijo, ki je bila na prvi pogled najslabša. Vendar se je izkazalo za dobro izbiro, saj je Matevž začel zelo dobro in dolgo časa držal visoko pozicijo. Planko jo je po pretepanju na bojah sicer kasneje izgubil in si nabral nekaj več zaostanka na plavanju, kot bi si želel. Po prihodu iz vode je čas zadoščal za drugo zasledovalno skupino na kolesu. Za prvo skupino je zmanjkalo nekaj sekund, vendar se je Matevž takoj postavil na čelo skupine in se podal v lov, ki je bil na sredini kolesarke proge uspešen.

Druga skupina je namreč uspela ujeti prvo, vendar na žalost brez Matevža, ki je padel v drugem krogu. Na enem od nevarnih odsekov na spustu se je v njega zaletel eden od tekmovalcev in oba zrušil na tla. Ker se je padec zgodil pri veliki hitrosti, je prišlo do poškodb in okvare kolesa, zato Planko tekme ni mogel nadaljevati. Matevž je sicer potolčen, a s celimi kostmi in vesel, da je čelada, ki se je ob padcu raztreščila, preprečila poškodbe glave. Kljub odstopu pa je Matevž bogatejši za kar nekaj dragocenih izkušenj, ki jih bo s pridom izkoristil v nadaljevanju sezone. Sledi enotedenski počitek na morju, potem pa enotedenske priprave v Dolomitih, ki se jih že zelo veseli.