Denis Šketako na Tajvanu osvojil četrto mesto

Taitung, Tajvan, 30. april 2017

Denis Šketako Taitung

Evropski prvak v dolgem triatlonu, Zasavčan Denis Šketako, je novo sezono odprl na izzivu Tajvana.

Po 3,8 kilometra plavanja, 180 km kolesarjenja in 42 km teka se je razveselil četrtega mesta. Denis je dosegel čas 8 ur, 31 minut in 22 sekund. Še posebno se je izkazal v zadnjem delu, saj je maratonsko razdaljo pretekel najhitreje med vsemi v času 2:52:56. Plavalni del je končal kot sedmi (čas 54 minut in 6 sekund), kolesarskega pa kot šesti (čas 4 ure, 31 minut in 56 sekund). S konkurenco je opravil Šved Fredrik Croneborg, ki je za prvo mesto potreboval 8 ur, 3 minute in 2 sekunde.

Ko se nam je Denis ekskluzivno javil za našo spletno stran iz Tajvana, smo ga seveda vprašali, ali se je že spočil, ker ga je mučila časovna razlika:

»Spočil se verjetno ne bom, dokler ne bom spet v našem časovnem pasu. Bi pa pričakoval, da bom po včerajšnji tekmi spal kot ubit, pa ni bilo tako. Časovna razlika 6 ur mi še vedno dela velike težave. Zjutraj smo morali že na podelitev, ko se mi je še zelo spalo,« po neprespani noči razlaga Denis.

Kot je v nadaljevanju povedal Šketako, je bila tekma pod okriljem Challenge tekmovanja in se je nanjo prijavil zato, da dobi čim več izkušenj v drugih pogojih (vreme, časovni zamik, logistika). Tekma je bila začetek nove sezone 2017, na katero se je pripravljal na Kanarskih otokih in na vsakodnevnih intenzivnih treningih.

Kakšen je bil tvoj cilj in kako je pravzaprav potekal triatlon na Tajvanu ?

»Moj glavni cilj je bil, da opravim soliden nastop in se uvrstim med prvih pet. Dan se tukaj naredi okoli 5. ure zjutraj in zaradi vročega opoldanskega sonca smo štartali že ob 6 uri zjutraj. Tempo plavanja je bil na začetku zelo hiter. V neoprenu sem se »kuhal« in počasi upočasnil tempo, tako da sem na koncu plavanja za prvim zaostal za 6 minut,« opisuje plavalni del tekme Šketako.

Ob tem ne pozabi poudariti, da je v drugem krogu kolesa občutil to, na kar so ga opozorili – žgoče sonce in veter.

»Vozili smo po odprti cesti in v zadnjih 20 kilometrih mi je tovornjak zaprl pot. Da sem se izognil kolesarjem na desni strani in tovornjaku, sem sledil avtomobilu. Takrat pa se je mimo pripeljal sodnik, ki si je situacijo predstavljal drugače in mi dodelil 4 minute kazni,« pojasnjuje Šketako.

Ob tem dodaja, da kazni ni vesel nihče, zato je na teku držal visok tempo in poskušal nadoknaditi, kar se je dalo. Kljub temu, da je imel najhitrejši čas na teku, se zaradi kazni ni mogel boriti za višje mesto.

Kako si zadovoljen z uvrstitvijo in kakšne načrte imaš za vnaprej ?

»Na Tajvan sem prišel zato, da preizkusim, kaj lahko potegnem iz sebe na triatlonu ob drugačnih pogojih. Glede na vse skupaj sem zadovoljen. Naslednja tekma je že pred vrati, kajti 17.maja odpotujem v Španijo na polovični Ironman. Nato sledi Slovaška, Madžarska, kasneje pa bom imel malo premora. Takrat se bom tudi odločil, ali se bom  pred svetovnim prvenstvom v Kanadi udeležil še kakšne tekme,« je svoje javljanje iz Tajvana zaključil Denis Šketako, evropski prvak v dolgem triatlonu.