Danes stiskamo pesti za Davida Plešeta na Havajih

Kona, Hawaii, 25. februar 2017

David Pleše, najboljši slovenski Ironman triatlonec in slovenski reprezentant, se bo danes udeležil kultnega Ironman svetovnega prvenstva na Havajih – Kona Race.

David bo edini Slovenec v kategoriji profesionalcev, lani pa je na istem tekmovanju zasedel 17. mesto, kar je bil njegov rezultat kariere. Na štartu letošnje dirke bo čez 2000 tekmovalcev, David pa ima za cilj svoj najboljši rezultat še izboljšati. S triatlonom in Ironmanom se sicer ukvarja od leta 2005, v okviru priprav na svetovno prvenstvo pa trenira po 28 ur na teden.
Legendarni dirka je ime KONA Race dobila po področju okoli kraja Kailua-Kona na otoku Hawaii, kjer se odvija od leta 1981. Prvi Ironman so sicer izpeljali že leta 1978 na otoku O’ahu, natančneje v okolici znamenite surferske plaže Waikiki. Kmalu so se s turkiznih peščenih plaž preselili na pobočja in obale iz črne vulkanske kamnine, ki je značilna za obalo Kona na največjem havajskem otoku. Razmere tam so resnično peklenske in hud izziv tudi najboljšim Ironmanom na svetu. Med 226 kilometrov dolgo dirko se borijo z močnim vetrom, ki piha tudi čez 70 kilometrov na uro. Prisotna je peklenska vročina (čez 35 stopinj) in žareče sonce, ki razbeli temno skalovje. Razdaljo sestavlja 3,8 kilometre plavanja, 180 kilometrov kolesarjenja in za povrh še tekaški maraton (42 km).

Po slovenskem času bo začetek dirke ob 18. uri in 35 minut. V živo jo bo mogoče spremljati na naslovu http://www.redbull.tv/ironman 

Uradna stran tekmovanja: http://eu.ironman.com/