V Kamniku premierna izvedba mešanih štafet, ki bodo na OI v Tokiu 2020

Kamnik, 26. avgust 2017

Ambrož triatlon Kamnik

Marljivi kamniški triatlonci bodo v nedeljo, 3. septembra, že 18-ič v Kamniku organizirali popularni »triatlon z razgledom«, kot ga radi poimenujejo.

Pod vodstvom Mira Kregarja, alfa in omege kluba TK Trisport Exoterm, bodo poleg klasične ponudbe cici triatlona, triatlona za vsakogar in sprint triatlona ponudil tudi novost na triatlonskem trgu – nastop mešanih štafet.

Gre za nov format triatlonskega tekmovanja, ki je bil pred dobrima dvema mesecema sprejet v družino olimpijskih disciplin in ga bomo videli na OI v Tokiu leta 2020. Na Ambrož triatlonu Kamnik bodo premierno izvedli to obliko tekmovanja, kjer v štafetnem nastopu vsak tekmovalec opravi z vsemi disciplinami.

»Dolžine so super sprint: 200 m plavanja, 7 km kolesa in 2 km teka, tekmovalci so razporejeni: ženska-moški-ženska-moški.  Se pravi, prvi tekmovalec opravi cel triatlon, preda čip naslednji sotekmovalki, ki skoči v vodo in opravi s celim, le-ta spet porine v vodo sotekmovalca in zadnja ženska, četrta oseba štafete, po zaključenem teku konča v ciljni areni. In to je čas, ki šteje za uvrstitev ekipe na državnem prvenstvu in ki vodi na Olimpijske igre v Pjongjangu 2020,«

pojasnjuje Miro Kregar in v isti sapi dodaja, da bo poleg štafet novost na kamniški tekmi tudi spremenjena tekaška proga.

Klubi bodo lahko sestavili mladinske in članske štafete, do 19 in nad 20 let. Razlog, zakaj je bil ta format tako ekspresno sprejet v olimpijsko družino je ta, da vzpodbuja tudi ženski del triatlonske populacije in jim ponudi možnost v aktivnejšemu udejstvovanju in uveljavitvi v triatlonu.

»Vsekakor je takšna vrsta tekme odlična popotnica za mladi rod tekmovalcev, ki jim je super sprint razdalja pisana na kožo,« je prepričan Kregar.

Na svojem Trišportnem dnevu bodo Kamničani ponovno postavili pontonski most, ki povezuje bazenski kompleks z menjalnim prostorom. In kot so že od leta 2001 do zdaj izvedli 9 duatlonov, 8 akvatlonov in 7 triatlonov, so tudi tokrat prepričani, da bodo izvedli uspešno prireditev v naročju kamniških planin, kamor se vsi tekmovalci radi vračajo.